Saturday, April 10, 2010

Först kommer yoghurten, sen kommer moralen?

Jag funderar på yoghurtmannen, greken som stämt ett mejeri för att de använder hans ansikte på sin turkiska yoghurt. Mejeriet tänker inte ta bort honom, så länge de tror sig ha juridiken på sin sida. Så tills vidare distribueras han ut, frontar deras turkiska yoghurt över hela sverige (skandinavien?).

och så associerar jag till genren romaner om faktiska personer i livet. Inte biografier, utan litterära fantasier om levande personer, som utgår i från deras liv> . På litteraturbåten hade Alexander Ahndoril en del intressant att säga om den. Han håller ju på med en romantrilogi baserad på levande (i skrivande stund) personer. (Regissören, om Bergman, Diplomaten, om Hans Blix... den tredje ännu okänd).

skulle han - eller annan författare som sysslar med samma genre - kunna bli stämd för att använda sig av någons biografi? Visst. Skulle författaren kunna bli fälld? Betydligt mer osäkert. Jag ska kolla med dagismamman jag brukar träffa på tunnelbanan på morgnarna, hon jobbar på Svea Hovrätt som ligger alldeles i närheten av Tidningen Vis redaktion.

återkommer i ärendet. tills vidare kan man roa sig med att grubbla över det moraliska dilemmat.

No comments: