Friday, September 26, 2008

bokmässan 2008

Det känns som om det är mer människor än någonsin i hallarna på Göteborgs bokmässa. Och krävs särskild teknik att ta sig fram i folkmassan / litterära trängselmingel när man är i åttonde månaden.

Några highlights ur programmet: igår spännande seminarium med Gellert Tamas -- om hans nya dokumentärbok om apatiska flyktingbarn, den som skulle kommit ut i höst men kommer i vår istället.

Intressant samtal och sedan bra action i diskussionen, es läkaren han hoppat på som om jag minns rätt heter Thomas Larsson(??) i sina granskande reportage i SVT och även i kommande boken förmodar jag, själv satt i publiken och sedan fick två intensiva minuter att försvara sig på. vilket han gjorde, med ett koncist och upprört anförande.

Tamas bok är klart en av de intressantaste i kommande vårutgivningen.

seminariet om romernas situation i Europa var nedslående (lett av Maria Leissner, en av gästerna var Rolf Ekéus), men det var konstigt att distinktionen mellan att faktiskt vara statslös och sakna formella, grundlägande rättigheter -- och att vara offer för en (smyg) diskriminering och rasism TROTS att man har de formella rättigheterna var så luddig. det är trots allt en viktig skillnad.

Peter Kilhgård och hans förläggare Magnus Bergh hade en särskild kemi på scen i dag fredag em under sitt seminarium -- de liksom satt och mös och delade en humor med ironisk anstrykning.

Förresten, John Ajvide Lindqvist fick Göteborgspostens litteraturpris. Han är ju som bekant nominerad till Vi:s litteraturpris också.

Nobelpris-Hertha Müller i samtal med Aris Fioretos kunde varit mer pedagogiskt -- dvs samtalet fördes på tyska och tolken, som säkert var jätteduktig för övrigt, hade dålig mik-teknik = svårt att höra vad hon sa. synd på så rart seminarium.

2 comments:

Unknown said...

Hej Nina. Vad trevligt att du har en blogg. Tänkte bara säga att jag läste "Ok, Amen" för ngt år sedan och gillade den skarpt. Det kändes som att själv vara på plats.

Keep up the good work!

Nina Solomin said...

Hej, vad kul att du säger det. Tack! Hoppas det inte gör något att jag svarar ett år senare... min blogg har varit inaktiv under barnledighet. Men nu blir det andra bullar, ehe.